O zastavi

Fotografije uz članak 1

Udruženje obrtnika ima svoju zastavu.

Zastava je veličine 150 x 114 cm. Podijeljena je horizontalno u tri polja, kao državna zastava i to: crveno, bijelo i plavo polje. Polja su širine 38 cm, a zastava je rubno s tri strane opšivena zlatnim resama dok je na jednoj užoj strani zastave izveden ušitak za koplje. Koplje može biti drveno ili od mesingane cijevi Ø 4-5 cm, dužine 150 cm, sa ukrasnom završnom kapicom. Zastava se postavlja na zid ili noseće koplje po vertikali.

Na crvenom polju polukružno su ručno izvezena slova od mesingane niti, a slova su veličine 10 cm, ima ih ukupno 16 i čine tekst “HRVATSKI OBRTNICI”.

U bijelom polju s lijeve strane izvezen je datumb 15. VIII, a s desne strane godina 1908.

U sredini je izrađen od istog materijala kao brojke i slova povijesni originalni grb, kojeg čine dva obrtnika koji se rukuju, a ispod ruku izrađen je hrvatski grb šahovnica sa zlatnim klasjem. Između glava obrtnika izvezen je tekst “SAVEZ HRVATSKIH OBRTNIKA”.

U plavom polju izvezeno je ime grada “OGULIN”, a slova su veličine 14 cm dok je ime grada ukrašeno vezom koji simbolizira hrastovu granu s lišćem i plodom žira.

Zanimljiva je priča o toj zastavi. U turbulentnim vremenima 1941. – 1945. godine zastavu je sklonio u svoju kuću krojač Ivan Rendulić. Skrivao ju je godinama u podrumu kuće i tek 1989. godine predao Branku Poljaku, tadašnjem dopredsjedniku Udruženja samostalnih privrednika. Zajedno su je potom uručili predsjedniku Udruženja Draganu Luketiću. Gospodin Luketić ju je čuvao do smrti, a njegov poslovni partner i prijatelj Vladimir Skender donosi zastavu ponovo kod gospodina Branka Poljaka i tek kada su uređene nove prostorije Udruženja obrtnika, premještena je tamo. Ta svojevrsna relikvija, stara više od stotinu godina, danas se čuva u primjerenim uvjetima. Kažu, da je najstarija obrtnička zastava u Hrvatskoj.

Kontaktirajte nas
* - obavezna polja