ODRŽAN SASTANAK CEHA UGOSTITELJA UDRUŽENJA OBRTNIKA OGULIN SA GRADONAČELNIKOM GRADA OGULINA

29.01.2021
Dana 28.01.2021. godine, na zahtjev Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Ogulin održan je sastanak sa predstavnicima Ceha i gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem, zamjenikom gradonačelnika Danielom Vukeljom i voditeljem Odsjeka za gospodarstvo i EU fondove Mladenom Stipetićem. Ispred Ceha ugostitelja sastanku su nazočili predsjednik Dalibor Turkalj i obrtnici – ugostitelji: Gordana Petrušić, Božica Žanić, Marijan Gračanin, Antonio Vrankić. Sastanak se održao u velikoj sali Gradske knjižnice, sa početkom u 9,00 sati, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

S obzirom da je zahtjevna epidemiološka situacija najviše pogodila ugostiteljske objekte koji su Odlukom Stožera civilne zaštite RH morali zatvoriti već drugi puta u 2020. godini svoje obrte i još su zatvoreni, a što se snažno odrazilo na njihovo poslovanje i život općenito, predsjednik Ceha ugostitelja Dalibor Turkalj je iznio nekoliko prijedloga koje bi Grad Ogulin mogao prihvatiti, a u okviru svojih financijskih mogućnosti prema donesenom Financijom planu. Predsjednik navodi da ove mjere zabrane već dugo traju te da će neki obrti morati i trajno zatvoriti svoje poslovanje. Pohvalio je zalaganje gosp. Mladena Stipetića koji je pismenim očitovanjem Udruženju naveo mjere koje je Grad poduzeo prema obrtnicima i poduzetnicima, uz napomenu da na upite načelnika općina Plaški, Saborsko, Josipdol i Tounj, Udruženje nije dobilo nikakav odgovor po pitanju što je njihova općina poduzela za pomoć obrtnicima.

Gospodin Turkalj predlaže slijedeće mjere: oslobođenje plaćanja komunalne naknade i odvoza smeća jer obrti ni ne koriste te usluge, oslobođenje plaćanja poreza na korištenje javnih površina u vlasništvu Grada, te oslobođenje plaćanja spomeničke rente dok obrti ne rade.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović navodi da on kao gradonačelnik maksimalno ulaže napore i bori se da ojača gospodarstvo u našem Gradu, a prije pola godine je formiran i Odsjek za gospodarstvo i EU fondove, kako bi lokalna samouprava mogla izaći u susret i pomoći svim obrtnicima i poduzetnicima u ovim uvjetima otežanog rada u mjerama koje su pod njihovom ingerencijom.

Nakon duže rasprave svih sudionika sastanka, dogovoreno je da obrtnici mogu očekivati prema zakonskim okvirima olakšice u 2021. godini i to u pogledu plaćanja poreza na potrošnju, spomeničkoj renti i plaćanju poreza na korištenje javnih površina. Konkretne mjere će se iznijeti unutar mjesec dana nakon konzultacija sa mjerodavnim službama, te će obrtnici biti obaviješteni o tome putem društvenih mreža Udruženja.

Na sastanku je također dogovoreno da će Grad Ogulin kod donošenja Programa potpora u malom i srednjem poduzetništvu, kao i potporama mjera covida, napraviti korekcije kako bi što više obrtnika moglo aplicirati te mjere, a koje će se provoditi tijekom cijele godine. 

Na kraju, donesen je zaključak da ubuduće komunikacija između Grada i Udruženja bude češća, da su sastanci ovakvog tipa potrebni i konstruktivni. Grad će nastojati i dalje svojim planiranim projektima omogućavati otvaranje novih radnih mjesta te nastojati pomoći obrtnicima u ovim vrlo teškim uvjetima poslovanja kojima se ne nazire kraj.

.

Kontaktirajte nas
* - obavezna polja