U OBRTNIČKOM CENTRU ODRŽANA EDUKACIJA NA TEMU: NOVI TRETMAN NAPOJNICA U 2024.GODINI

Fotografije uz članak 3
29.02.2024
U srijedu 28.veljače u dvorani Obrtničkog centra održana je edukacija na temu: Novi tretman napojnica u 2024.godini. Naime, od 1. siječnja 2024. primjenjuje se novi model fiskalizacije napojnica kao mogućnost za sve one koji u okviru svojih djelatnosti primaju napojnice (npr. ugostitelji, frizeri, kozmetičari, cvjećari itd.). Uvođenje mogućnosti naplate napojnica kartičnim putem ovisi o odluci svakog obrtnika i nije obavezno. Iznos napojnice ne iskazuje se na računu, već obveznik fiskalizacije ima obvezu uz fiskalizirani račun odmah prijaviti i ostvarenu napojnicu putem električnog naplatnog uređaja, tj. iznos napojnice i način njezina davanja (gotovina ili kartica). 

Neoporezivo je moguće isplatiti napojnicu do iznosa od 3.360,00 eura po osobi na godišnjoj razini, a prilikom isplate zaposleniku potrebno je podnijeti i JOPPD obrazac. Napojnica iznad zadanog iznosa oporezuje se po stopi od 20% bez plaćanja doprinosa.

Poslodavac internim aktom definira način podjele napojnica između zaposlenika, a svota primljene nagrade za dobro obavljenu uslugu (napojnica) ne uključuje se u svotu blagajničkog maksimuma.

Međutim, obrtnici se u praksi i na terenu susreću s mnogim izazovima i nedoumicama oko ove problematike. Stoga je , na inicijativu Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Karlovačke županije i Udruženja obrtnika grada Karlovca, organizirana edukacija na ovu temu.

Edukaciju su održale predstavnice Porezne uprave- Područni ured Karlovac, gospođa Snježana Profozić i gospođa Bisera Valjak-Grubiša , koje su dale pojašnjenja i tumačenja oko konkretnih pitanja i slučajeva iz prakse: tko može primati napojnice, kako ih pravilno prijaviti Poreznoj upravi, kako se, kada i komu mogu isplatiti i svim drugim bitnim informacijama relevantnim za ovu temu. Ovim putem zahvaljujemo im na zanimljivom i korisnom predavanju i raspravi te na ugodnoj suradnji.

Edukaciji su nazočili te se prisutnima obratili predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Karlovačke županije Tihomir Čohan te predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Udruženja obrtnika grada Karlovca Nikica Popović, a uz ugostitelje odazvali su se i vlasnici frizerskih, kozmetičkih te cvjećarskih obrta, kao i knjigovodstvenih obrta te vlasnici trgovačkih društava koji su dobrovoljni članovi HOK-a.

Prisutan je bio i predsjednik Udruženja obrtnika grada Karlovca Stipo Adžaga te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj grada i fondove EU Grada Karlovca, Daniela Peris.

Kontaktirajte nas
* - obavezna polja