Suradnja hrvatskih i slovenskih ugostitelja važna za razvoj domaćih gastronomija

12.12.2022
Nakon uspješno realiziranog Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore u Dubrovniku i gostovanja predsjednika Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaža Cvara, ujedno ugostitelja, nastavljena je suradnja na području ugostiteljstva, odnosno gastronomije.

Na radnom sastanku održanom u restoranu COB u Portorožu, koji je ponosni vlasnik Michelinove zvjezdice, predstavnici Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ali i ostali ključni dionici iz Slovenije razgovarali su o daljnjem razvoju gastronomije kroz novu Strategiju slovenskog turizma 2022-2028.

Tijekom sastanka govorilo se o iskustvima i dobroj praksi dviju zemalja u stvaranju prepoznatljivog gastronomskog identiteta, problemima koji svakodnevno muče ugostiteljsku struku, budućoj suradnji, ali i trenutno gorućim pitanjima kao što je povećanje ulaznih troškova prije svega energenata i namirnica te problema radne snage.

Ispred Hrvatske obrtničke komore na sastanku je sudjelovao Stanislav Briškoski, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije. Upoznao je domaćine s aktivnostima Ceha po pitanju gastronomije, uključenosti u strategiju razvoja hrvatskog turizma, iskustvima u visokoj gastronomiji te nastojanjima Ceha i Hrvatske obrtničke komore da pozicioniraju gastronomiju kao jedan od najvažnijih turističkih proizvoda.

Gastronomija je multiplikativno iskustvo koje je bazirano na iskustvu, osjećajima, priči, ali je ujedno i bitan čimbenik u stvaranju prepoznatljivog identiteta turističke ponude zemlje i odrednica pojedinih lokaliteta, istaknuto je na radnom sastanku. Ulaskom Michelina, Gault&Millaua i sličnih gastronomskih vodiča odano je priznanje ugostiteljima koji prezentiraju gastronomiju, ali isto tako važno je za istaknuti i aktivnosti institucija koje stvaraju određeni okvir i smjernice za razvoj ove branše. Zato je važna suradnja i razmjena iskustava u stvaranju preduvjeta koji će omogućiti još kvalitetniji razvoj ugostiteljske odnosno gastronomske ponude.

„Gastronomija je široko i kompleksno područje, živ organizam koji se svakim danom razvija. Zato je gastronomiji važno pristupiti s povećanom pažnjom jer moramo imati na umu da je ona strateška odrednica svakog turizma. Stalno učenje, razmjena iskustava, susreti, radionice – sve su to alati koji nam služe da budemo bolji u svom poslu. Raduje me što s Obrtno-podjetniškom zbornicom Slovenije imamo partnerske, prijateljske odnose, jer tom sinergijom smo svi na dobitku“, izjavio je Briškoski.

Nakon sastanka, chef restorana COB, mladi vrhunski ugostitelj Filip Matjaž, kroz jedan od menija predstavio je svoje viđenje visoke gastronomije prezentacijom namirnica i povijesne baštine koristeći isključivo domaće i lokalne namirnice.

Održivost i samodostatnost iznimno su važni u stvaranju gastronomske ponude i takav smjer je okosnica daljnjeg razvoja gastronomske ponude, a ujedno i jamstvo ostvarivanja važnog cilja - stvaranja lanaca vrijednosti od polja do stola, zaključak je sudionika radnog sastanka.

Kontaktirajte nas
* - obavezna polja