Predstavljeni Zaključci 31. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

27.11.2018
U Šibeniku je od 25. do 27. studenoga 2018. godine održan 31. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Nakon izlaganja vodstva Ceha o aktivnostima u proteklih godinu dana i predsjednika cehova županijskih područnih komora o aktualnoj problematici struke te nakon izlaganja predstavnika resornih ministarstva i nadležnih institucija i rasprave, izdvojeni su glavni problemi ugostiteljskog i turističkog sektora i predložena moguća poboljšanja poslovanja. Na kraju, usvojeni su sljedeći ZAKLJUČCI:
  1. Ponavljamo traženje za uvođenjem snižene stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu na 13% kako bi se izjednačila porezna stopa za ovu djelatnost.
  2. Inzistiramo da Vlada uvaži traženje Hrvatske obrtničke komore da se u srednjoškolskom strukovnom sustavu za ugostiteljska zanimanja unaprijedi jedinstveni model obrazovanja na način da se osigura više prakse.
  3. Apeliramo na Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava da omogući zapošljavanje stranih radnika za obrtnike ugostitelje na način da osigura brži i lakši model zapošljavanja. 
  4. Tražimo da se prilikom provedbe inspekcijskih nadzora, umjesto isključivo represivnih mjera, provede edukacija i informiranje o problemu.
  5. Tražimo priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu.
  6. Tražimo ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo
Kontaktirajte nas
* - obavezna polja