Podizanje kvalitete provedbe majstorskih ispita cilj je projekta Erasmus+ projekt Master 4.1

21.05.2024
Kako bi osigurala najvišu kvalitetu provedbe majstorskog ispita Hrvatska obrtnička komora provodila je Erasmus+ projekt Master 4.1: unaprjeđenje majstorskih ispita u kojem je osim promocije važnosti majstorskih ispita i isticanja primjera dobre prakse uspješnih majstora i majstorica izrađen i Kodeks ponašanja za članove ispitnih komisija te Metodologija za osiguranje kvalitete provedbe majstorskih ispita, kao i standardizacija provedbe ispita, posebno u praktičnom dijelu.

Nacionalnom konferencijom održanom 16. svibnja 2024. godine u Zagrebu zaključen je projekt i predstavljeni su rezultati kao i daljnji koraci kojima će se nastojati unaprijediti kvaliteta majstorskih ispita. Konferencija je okupila 40 sudionika, obrtnika, strukovnih nastavnika i savjetnika za obrazovanje iz područnih obrtničkih komora koji su imali priliku upoznati se s rezultatima projekta te raspraviti mogućnosti buduće suradnje.

Članica radne skupine u sklopu projekta, predsjednica Ceha frizera i kozmetičara HOK-a, Martina Gregur ističe kako je utvrđivanje pravila i standarda provođenja majstorskih ispita iznimno važna za podizanje kvalitete samih ispita. Kao majstorica frizerske struke ukazala je i na prednosti posjedovanje majstorske diplome. „Kao dijete majke obrtnice koje je nastavilo obiteljski posao s tradicijom dugom 40 godina polaganje majstorskog ispita bio je logičan slijed. Majstorska diploma koja je najviša razina obrazovanja za obrtnička zanimanja kruna je stalnog usavršavanja i potvrda kompetencija i vještina. Na polaganje majstorskog ispita motiviram i svoje djelatnika od koji je većina stekla majstorsku diplomu svjesni da će im omogućiti da budu konkurentniji.“, kaže Gregur.

U brojnim zanimanjima položen majstorski ispit daje pravo na otvaranje obrta, odnosno samostalno obavljanje zanimanja. Potvrđuje ključnu ulogu majstora u obrazovanju učenika u obrtničkim zanimanjima jer omogućuje primanje naučnika na praksu, a time doprinosi stvaranju kvalificiranih i vještih radnika u budućnosti. Položen majstorski ispit pruža dodatnu vjerodostojnost i povjerenje, što je posebice važno u područjima gdje se izravno utječe na sigurnost građana (elektrostruka, građevina, autostruka i mnoge druge). 

Majstorski ispit nije obavezan osim kod otvaranja pojedinih vezanih obrta, ali je nadogradnja, usavršavanje vještina i znanja te potvrda da je riječ o osobi koja ulaže u svoje znanje, dokazuje kvalitetu svojih usluga, a time postaje i još traženija na tržištu.

U 2023. godini Hrvatska je postala bogatija za 777 novih majstora, a među onima koji su položili majstorski ispit najzastupljeniji su elektroinstalateri, frizeri, kuhari, autoserviseri, vodoinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije te zidari.

Kako izgleda majstorski ispit možete doznati preko on-line platforme E-majstor. Simulacija majstorskog ispita dostupna je svima te daje uvid u pojedine dijelove ispita i ispitna pitanja. Detaljnije na poveznici https://www.hok.hr/obrazovanje/majstorski-ispit/online-platforma-e-majstor.

Za sve ostale informacije o uvjetima za polaganje javite se svojoj županijskoj komori, informirajte se o načinu prijave i polaganju ispita.

Kontaktirajte nas
* - obavezna polja