Podsjetnik na proširenje primjene Kolektivnog ugovora za graditeljstvo

11.03.2022
Podsjećamo kako je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike dana 14. listopada 2020. godine donijelo Odluku o proširenju primjene Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo (od 25. rujna 2015.) – treće izmjene i dopune temeljem koje se primjena kolektivnog ugovora na graditeljstvo proširuje na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnosti građevinarstva, područje F Nacionalne klasifikacije djelatnosti 2007. – NKD 2007.

Sukladno Zakonu o minimalnoj plaći (NN 118/18 i 120/21), koji je na snazi od 1.12.2021. godine, ukazujemo Vam da je nadzor isplate minimalne plaće radnicima temeljem Proširenog Kolektivnog ugovora u graditeljstvu stavljen u nadležnost inspekcije rada i porezne inspekcije zbog kontrole primjene Zakona.

Prema Kolektivnom ugovoru, minimalna plaća za I. grupu složenosti: transportni radnik, pomoćni radnik, čistač, domar, čuvar – zaštitar, dostavljač, iznosi 4.200,00 kn. Uredbom o visini minimalne plaće za 2022. godinu propisan je iznos minimalne bruto plaće od 4.687,50 kn za puno radno vrijeme. Zakon o minimalnoj plaći dopušta kolektivnim ugovorom ugovoriti i nižu minimalnu plaću, ali koja ne smije biti manja od 95% iznosa propisanog Uredbom. Slijedom navedenog, minimalna plaća za prvu grupu složenosti ne može biti manja od bruto iznosa 4.453,13 kn.

Podsjećamo da minimalna plaća mora biti ugovorena, utvrđena ili propisana u bruto iznosu, a ako nije, potrebno je sklopiti aneks ugovoru o radu.

Člankom 10. navedenog Zakona propisane su kazne za prekršaje za pravne osobe te odgovorne osobe u istima, kao i za fizičke osobe – obrtnike koji se ne pridržavaju odredbi Zakona.

Na linkovima koji se nalaze na dnu ove stranice možete preuzeti Zakon o minimalnoj plaći te pročišćeni tekst Kolektivnog ugovora za graditeljstvo u kojem su detaljnije navedeni razredi za pravilnu primjenu isplate minimalne plaće, a ovisno o složenosti radova koje radnici obavljaju na gradilištu.

Preuzimanja

Naziv datoteke

Veličina

zakon-o-minimalnoj-placi (v2).pdf

49.66 KB

KUG - PROČIŠĆENI TEKST - 14_07_2020_ - potpisano i evidentirano u MRMS.pdf

4.64 MB


Kontaktirajte nas
* - obavezna polja