Održan početni sastanak partnera na Erasmus+ projektu Master 4.1. – Unaprjeđenje osiguranja kvalitete i promocije majstorskih ispita

Fotografije uz članak 2
04.05.2023
Majstorska zvanja predstavljaju vrhunac obrtničkog zanimanja i osiguravaju prepoznatljivost kvalitete obrtničkog rada kao i društvenu angažiranost majstora. Kako bi se unaprijedila kvaliteta majstorskih ispita i promovirala njihova važnost, Hrvatska obrtnička komora se uključila u Erasmus+ projekt Master 4.1. – Unaprjeđenje osiguranja kvalitete i promocije majstorskih ispita te će zajedno sa partnerima iz Sjeverne Makedonije, Slovenije i Hrvatske raditi na unaprjeđenju provedbe majstorskih ispita te njihovoj popularizaciji putem promotivne kampanje.

U skladu s navedenim, od 26. do 27. travnja 2023. godine održan je početni sastanak partnera u Skopju, Sjeverna Makedonija na kojem su partneri imali priliku međusobno se upoznati i dogovoriti prve korake u provedbi projektnih aktivnosti.

Partneri su dogovorili način suradnje u vezi izrade Metodologije za izradu programa i kataloga majstorskih ispita na temelju koje će partneri iz Sjeverne Makedonije uz stručnu pomoć Hrvatske obrtničke komore izraditi nove programe i ispitne kataloge za majstorske ispite u odabranim zanimanjima. Također, raspravljalo se o mogućim načinima kako unaprijediti kvalitetu majstorskih ispita unaprjeđenjem ocjenjivanja ispita kao i izradom kodeksa ponašanja ispitnih komisija. Nadalje, partneri su razmatrali ideje kako osmisliti promotivnu kampanju za popularizaciju majstorskih ispita u partnerskim državama te na koji način provesti kampanju s najučinkovitijim dosegom među ciljnim skupinama.

Projektne aktivnosti će unaprijediti kvalitetu provedbe majstorskih ispita te će popularizirati majstorske ispite kao način stjecanja najviše razine kvalifikacije i napretka u obrtničkim zanimanjima. Nadalje, popularizacijom majstorskih ispita povećat će se broj kandidata koji polažu majstorski ispit što će imati izravan utjecaj na broj otvorenih obrta u lokalnim sredinama. Isto tako, jačanjem i promjenom svijesti o majstorskim ispitima kao vrijednim kvalifikacijama u obrtničkim zanimanjima razvit će se i svijest o važnosti majstorskih ispita za gospodarstvo i društvo u cjelini. Također, utjecaj projektnih aktivnosti će osigurati da društvo osvijesti važnost majstorskih ispita kao načina očuvanja obrtničke tradicije i vrijednosti obrtničkih zanimanja kao i temelja za poticanje inovacija i izvrsnosti u području obrtništva.

Uz Hrvatsku obrtničku komoru, partneri na projektu su Obrtnička komora Skopje kao koordinator projekta, Institut za komunikacijske studije iz Skopja, Sveučilište Algebra iz Hrvatske te Obrtničko-poduzetnička komora Slovenije. Projekt traje do svibnja 2024. godine, a ukupna vrijednost financijske potpore je 120.000,00 EUR.

Kontaktirajte nas
* - obavezna polja