Erasmus+ Joint Mentorship: održan studijski posjet i drugi partnerski sastanak u Belgiji

Fotografije uz članak 2
15.06.2023
U sklopu Erasmus+ projekta Joint Mentorship: Better Cooperation for Better VET organiziran je studijski posjet u Belgiju od 5. do 7. lipnja 2023. godine. Na studijskom posjetu je sudjelovalo 8 sudionika iz Hrvatske, 7 iz Rumunjske i 7 iz Sjeverne Makedonije. Sudionici su imali priliku bolje se upoznati sa sustavom strukovnog obrazovanja u Belgiji, s posebnim naglaskom na modelu dualnog obrazovanja o čemu je prezentaciju održao Gunther de Geeter, zamjenik ravnateljice u srednjoj strukovnoj školi u Geraardsbergenu. S obzirom na to da model dualnog obrazovanja uključuje najviše praktične nastave kod poslodavaca, sudionicima je bilo interesantno steći uvid navedeni sustav obrazovanja te iz primjera dobrih praksi prenijeti iskustva u svoje države. Uz prezentacije organizirani su posjeti u 3 poduzeća aktivnih u dualnom obrazovanju – Luc De Jong (elektroinstalacije), Domocura (kemijska čistionica i tvrtka za čišćenje prostora) te Stil Geluk (dom za starije i nemoćne). Sudionici su upoznali rad poduzeća i način na koji se uključuju u dualno obrazovanje te zašto im je bitno da učenici budu na praksi u poduzećima. Također, predstavnici poduzeća su istaknuli primjer dobre prakse u vezi organizacije nastave na način da učenici borave u školi ponedjeljkom i utorkom dok srijedom, četvrtkom i petkom borave na praktičnoj nastavi u poduzećima. Sudionici su stekli uvid u dobre prakse i kroz raspravu zaključili koje bi se prakse mogle implementirati u njihovim partnerskim državama kao i na koji način unaprijediti kvalitetu strukovnog obrazovanja u svojim državama. Sudionici studijskog posjeta bili su nastavnici, mentori u obrtima i poduzećima te predstavnici dionika u strukovnom obrazovanju iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Rumunjske.

Također, nakon studijskog posjeta je od 8. do 9. lipnja održan drugi partnerski sastanak na kojem su partneri predstavili aktivnosti koje su dosad odradili u svojim državama, posebno u vezi održanih tematskih sastanaka kojima je cilj bio unaprijediti suradnju dionika u strukovnom obrazovanju. Nadalje, predstavljen je okvir za e-module te su partneri kroz diskusiju iznijeli planove za izradu sadržaja e-modula. Također, Hrvatska obrtnička komora je ponudila pomoć partnerima iz Rumunjske u vezi razvoja programa za obrazovanje mentora kod poslodavaca, jer takav program u Rumunjskoj trenutačno ne postoji. Isto tako, Hrvatska obrtnička komora i Fakultet informatike i digitalnih tehnologija predstavili su okvir i uloge u e-platformi i e-mapi naukovanja kako bi se ostali partneri upoznali s okvirom i počeli planirati vlastite aktivnosti iz navedenog radnog paketa. Osim navedenog, partneri su prošli kroz obaveze u vezi upravljanja i praćenja projekta kao i diseminacijskih aktivnosti projekta.

Cilj Erasmus+ projekta Joint Mentorship je unaprijediti kvalitetu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja specifično unaprjeđenjem suradnje između dionika u strukovnom obrazovanju putem organizacije seminara, edukacija i radionica te izradu Smjernica za bolju suradnju u strukovnom obrazovanju s primjerima dobre prakse. Nadalje, kvaliteta se namjerava unaprijediti osmišljavanjem i izradom e-mape naukovanja što bi omogućilo lakše i brže praćenje učenika i međusobnu komunikaciju škola, poslodavaca i ostalih dionika poput obrtničkih komora. Isto tako, projektom se planira unaprijediti pedagoške vještine mentora putem osmišljenih e-modula kako bi mogli biti pripremljeni za podučavanje učenika tijekom naukovanja. Ciljne skupine projekta su učenici, strukovne škole te mentori koji provode naukovanje u obrtima i poduzećima kao i ostali dionici u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Projekt je započeo u listopadu 2022. godine, a trajat će do lipnja 2025. godine te je ukupna vrijednost dodijeljene potpore 250.000,00 EUR.

Sve navedeno će dugoročno utjecati na unaprjeđenje kvalitete strukovnog obrazovanja, a posebno naukovanja. Uvođenjem digitalnih alata unaprijedit će se digitalizacija strukovnog obrazovanja i učenja temeljenog na radu što će se dodatno odraziti na kvalitetu obrazovne ponude i stjecanja strukovnih znanja i vještina. U krajnjoj liniji, sve aktivnosti će imati dugoročno pozitivan učinak na konkurentnost obrta i tvrtki te prepoznatljivost poslodavaca

Kontaktirajte nas
* - obavezna polja