HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA JE NEZAOBILAZNI SUDIONIK PROMJENA ZA BUDUĆE KNJIGOVOĐE

31.01.2019
Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održan je 24.siječnja 2019. Okrugli stol pod nazivom: Nužno je osuvremeniti obrazovanje za knjigovođe.

Povod održavanja Okruglog stola bio je trenutni program strukovnog obrazovanja, kojim se nakon četverogodišnjeg školovanja za zanimanje ekonomist ne stječu odgovarajuće kompetencije za knjigovodstvenu struku.

Tema je okupila ključne dionike pa su tako uz predsjednicu Sekcije računovođa HOK-a, Đurđicu Mostarčić, sudjelovali i predstavnici Ekonomske i upravne škole u Osijeku, obrtnici - vlasnici knjigovodstvenih servisa, predstavnici HUP-a i HGK Udruženja poslovanja nekretninama.

Predstavnica HOK-a je i ovom prilikom upozorila na nemogućnost pronalaska kvalitetnog kadra na tržištu rada u ovom sektoru. U Hrvatskoj ne postoji strukovna škola koja je programski namijenjena računovodstvenoj struci. Osobe sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem za zanimanje ekonomist, zbog malog broja sati praktične nastave nisu odmah spremne za tržište rada, već se moraju educirati u knjigovodstvenim servisima gdje računovođe u svom zahtjevnom radnom rasporedu moraju naći dodatno vrijeme za njihovu edukaciju.

Također, ovakav sustav obrazovanja onemogućava učenicima uvid u stvarnu dinamiku računovodstvene struke. Nakon 500 sati računovodstva (bez prakse) kroz četiri godine školovanja, nije čudno da mladi danas ne žele raditi taj posao jer im se čini dosadan. Potrebno je raditi na promociji ove struke, naglašavati koliko je ona vrijedna i potrebna svima, kojom god gospodarskom aktivnošću se bavili.

Zaključak okruglog stola jest da je nemoguće promijeniti postojeći program već je potrebno raditi na stvaranju novog mogućeg zvanja – ekonomist za knjigovodstvene poslove. Dogovoreno je da se Ekonomskom fakultetu u Osijeku dostave prijedlozi vezani uz program obrazovanja za računovodstvenu struku.

Kontaktirajte nas
* - obavezna polja