Forum Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore

08.03.2023
Datum događanja: 20.03.2023.

Lokacija: Dioklecijanovi podrumi, Split

Pozivamo vas na Forum Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore (HOK) koji će se održati 20. ožujka 2023. u Splitu, u sklopu 46. Praznika cvijeća, tradicionalne manifestacije koja se ove godine održava pod sloganom „Flowers&fashion“. Cjelokupno događanje održat će su u Dioklecijanovim podrumima.

Cilj organiziranja Foruma je pružiti platformu za raspravu o najvažnijim pitanjima s kojima se hrvatski cvjećari susreću u svom poslovanju. Panel pod nazivom "Cvjeta li cvjećarstvo u Hrvatskoj - sadašnjost i budućnost" omogućit će članovima da kroz zajednički dijalog s relevantnim dionicima artikuliraju probleme, predstave rješenja i nastave unaprjeđivati svoje poslovanje, kao i raspravljati o svim segmentima koji su važni za razvoj struke.

Panel će uključivati raspravu o obrazovanju i unaprjeđenju obrazovnog programa, nedostatku radnika i manjku kompetentnih djelatnika, te radu na crno kroz neregistrirano obavljanje posla, što je povezano s problemom rada veletrgovina. Također, raspravljat će se i o nastavku poslovanja, posebice o oporavku sektora nakon situacije s koronavirusom i promjenama koje su se dogodile u industriji cvijeća.

Budući da je praćenje trendova i kontinuirano usavršavanje znanja i vještina važno za uspješno poslovanje, u prijepodnevnom dijelu Foruma bit će organizirana i edukativna prezentacija s istaknutim i međunarodno priznatim stručnjacima, poput Ferenca Kruzslitza, Alexa Segurana Arana i Ivana Bergha, pod vodstvom Simona Ogrizeka.

Kruzslicz Ferenc (Mađarska)

Ferenc Kruzslicz već je u ranoj dobi počeo proučavati vrtlarstvo i aranžiranje cvijeća. Sa samo 16 godina osvojio je svoje prvo juniorsko nacionalno prvenstvo, a nakon toga diplomirao je kao vrtlar i magistar cvjetne umjetnosti te postao licencirani sudac. Od 1996. godine vodi svoju vlastitu cvjećarnicu u rodnom gradu. Ferenc je sudjelovao na mnogim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima u Europi i Kanadi te predstavljao Mađarsku na Europskom kupu 2003. godine u Španjolskoj. Također, Ferenc vodi prezentacije, izložbe i predavanja, često putujući u europske zemlje, ali i Kanadu, Čile, Kinu, Izrael, Kazahstan i Urugvaj. Od 2000. godine je član odbora Mađarskog udruženja cvjećara, a 2004. je izabran za člana odbora Međunarodne organizacije cvjećara, a 2013. postao je upravitelj iste. U proteklom desetljeću bio je prisutan na mnogim Europskim prvenstvima i EUROFLEURS-u kao član Tehničkog odbora.

Ivan Bergh (Italija)

Ivan Bergh je osnivač vlastite škole IBFS (Ivan Bergh Floral School) s ciljem pružanja polaznicima pravog i cjelovitog znanja o cvjećarstvu. Ivan također predaje u vlastitoj školi. Cvjetna škola Ivana Bergha započela je s florističkim obrazovanjem 1995. godine u Italiji. Nakon toga, Ivan seli u sjevernu Europu, Norvešku, Švicarsku i Njemačku. Sudjelovao je na mnogim državnim natjecanjima, osvojio regionalno i otvoreno državno prvenstvo, a nakon stjecanja zvanja učitelja 2001. godine, počeo je raditi u EAFA-i gdje je proveo 10 godina. Ivan je također osnovao vlastiti brend s dvije cvjećarnice u svom gradu Pescari. Suosnivač je i predsjednik Arteflorando, međunarodnog natjecanja koje se održava svake godine krajem svibnja u Leveranu, autentičnom gradu na jugu Italije. Održava predavanja u Italiji i drugim zemljama poput Rusije, Estonije, Rumunjske, Latvije, Kine i Njemačke.

Alex Segurana Arana (Španjolska)

Diplomirao je cvjetni dizajn na Escola d'Art Floral de Catalunya i ima više od 25 godina iskustva kao cvjećar. Pored toga, studirao je i grafički dizajn. Kroz godine je držao tečajeve i predavanja o cvjetnom dizajnu diljem svijeta, u zemljama poput Španjolske, Portugala, Francuske, Italije, Belgije, Švicarske, Engleske, Nizozemske, Rusije, Njemačke, Meksika, Kostarike, Tajvana, Kine, Japana, Hong Konga, Koreje, Singapura i Australije. Sudjelovao je u nacionalnim i međunarodnim natjecanjima u Španjolskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Hrvatskoj, Tajvanu, Japanu, Koreji, Singapuru i Kini. Ima certifikat FLORINT-a te je sudac na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Osim toga, ambasador je za Floral Fundamentals.

PROGRAM DOGAĐANJA

09:00 - 13:00 sati Edukativna prezentacija na temu Uskrsa

14:30 - 16:00 sati Panel "Cvjeta li cvjećarstvo u Hrvatskoj - sadašnjost i budućnost"

19:00 sati Svečano otvorenje 46. Praznika cvijeća

VAŽNO: Svi koji žele sudjelovati na radionici i panel raspravi obavezni su izvršiti prijavu zbog specifičnosti lokacije (Dioklecijanovi podrumi) te osiguranja adekvatnog broja mjesta.

Prijavu za prezentaciju i panel potrebno je dostaviti do 10. ožujka 2023. na e-mail kresimir.tomic@hok.hr sa sljedećim podacima:

  • Ime i prezime
  • Kontakt podaci (mobitel i e-mail)
  • Podaci o članu* HOK-a, obrt/cvjećarna/tvrtka ili drugo (navesti puni naziv i adresu)
  • Sudjelovat ću na radionici (da/ne)
  • Sudjelovat ću na panelu (da/ne)

*Članovi Hrvatske obrtničke komore su obrtnici koji obavljaju obrt na području Republike Hrvatske te fizičke i pravne osobe koje se dobrovoljno učlane.

U slučaju dodatnih pitanja možete se obratiti na e-mail kresimir.tomic@hok.hr i/ili broj: 01/4806 631. 

Kontaktirajte nas
* - obavezna polja