Čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske obrtničke komore definirali aspekte buduće suradnje na dobrobit hrvatskog sporta i obrtništva

Fotografije uz članak 1
12.06.2024
Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač primili su u središnjim prostorijama nacionalne olimpijske udruge izaslanstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom, s kojima su razgovarali o mogućnostima buduće suradnje

S obzirom na javne ovlasti Hrvatske obrtničke komore u području redovnog i daljnjeg obrazovanja za obrtništvo, potrebni su joj promotori obrtničkih zanimanja kako bi se u što većoj mjeri približila mladima. U programima stručnih osposobljavanja moguće su i prekvalifikacije.

Goste iz HOK-a predvodio je predsjednik Dalibor Kratohvil, a s njim u društvu bili su potpredsjednik Antun Trojnar, predsjednik Odbora za gospodarstvo, međunarodnu suradnju i sajmove HOK-a Ivica Zanetti, voditeljica Odjela za odnose s javnošću Maja Popović i obrtnik Vjekoslav Terihaj.

Čelnik HOO-a Mateša upoznao je goste s djelovanjem HOO-ova Karijernog centra za sportaše, upoznavši ih i s voditeljicom Centra, proslavljenom olimpijkom Snježanom Pejčić. Spomenuo je da u traženju rješenja za drugu karijeru sportaša, svakako treba uzeti u obzir i obrtništvo. Predstavnicima HOK-a sugerirao je održavanje seminara na kojem bi šira javnost upoznala što znači biti sportaš obrtnik.

Potporu povezivanju sporta i obrtništva dao je i predsjednik Kratohvil. Prvi dužnosnik HOK-a naglasio je da su uspješni sportaši itekako poželjni kao promotori HOK-ovih aktivnosti. Potpredsjednik Trojnar kazao je kako HOK ima i savjetodavnu službu za ulazak u svijet obrtništva te pojasnio proces koji kandidat treba proći do otvaranja vlastitog obrta.

Osim pomoći pri angažmanu sportaša u promociji HOK-a, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač istaknuo je mogućnost HOO-ove promocije proizvoda hrvatskih obrtnika, „za što je prilika već za mjesec i pol u Hrvatskoj kući na Olimpijskim igrama u Parizu“. 

Nakon što su izloženi brojni aspekti možebitne suradnje, zaključeno je da se na budućim sastancima konkretizira i sadržaj sporazuma o suradnji HOO-a i HOK-a.

Foto: HOO, Vinko Knežević

Kontaktirajte nas
* - obavezna polja