MJERE POMOĆI GRADA OGULINA OBRTNICIMA

21.03.2020

Na zahtjev Udruženja obrtnika Ogulin, dana 20.03.2020. godine održao se sastanak

gradonačelnika Dalibora Domitrovića, predsjednika Udruženja Josipa Sabljaka i potpredsjednika Udruženja Dalibora Turkalja, na kojem se dogovaralo kako pomoći obrtnicima u ovoj kriznoj situaciji izazvanoj korona virusom.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović je rekao da će nastojati pomoći obrtnicima kroz neke mjere rasterećenja, koje će se provoditi u nekoliko faza, a koje su u nadležnosti lokalne samouprave.

U prvoj fazi gradonačelnik Domitrović će predložiti da se obračunavanje kamata i ovrha obrtnicima stopira, te da se prolongira plaćanje obveza prema Gradu.

U slijedećoj fazi predložit će rasterećenje plaćanja poreza na potrošnju, komunalne naknade i prireza. U kojoj visini iznosa će predloženo rasterećenje biti provedeno, nije moguće još točno odrediti jer je potrebno utvrditi raspodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Grada, a da se pri tome očuva stabilnost Proračuna i funkcioniranje institucija Grada.

Dogovoreno je da se u sklopu Programa potpore poduzetništvu osnuje Interventni fond za financijsku pomoć obrtnicima.

Isto tako je dogovoreno da na slijedećim sjednicama Stožera civilne zaštite Grada Ogulina biti će prisutan i potpredsjednik Udruženja Dalibor Turkalj, kada se bude radilo o problemima i mjerama vezanim za obrtnike. Time će Potpredsjednik biti na mjestu izvora informacija i moći će ih proslijediti svojim obrtnicima.

Gradonačelnik je naveo i mjeru koja je donesena, odnosi se na oslobođenja plaćanja naknade za Dječji vrtić, a za ovo vrijeme trajanja nedolaska djece u vrtić.

Na kraju sastanka, zaključeno je da ozbiljnost situacije zahtijeva poduzimanje određenih mjera, te da će se mjere pomoći prema obrtnicima nastojati realizirati kako bi obrti nastavili sa svojim poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta.

Kontaktirajte nas
* - obavezna polja