„Meso crne slavonske svinje” je proizvod dobiven od svinjskog mesa pasmine crne slavonske svinje (takozvana Fajferica), a njegova kvaliteta proizlazi iz genetske osnove, načina uzgoja te znanja i iskustva lokalnog stanovništva. Područje uzgoja ove pasmine obuhvaća kontinentalnu Hrvatsku, konkretno 13 županija koje uključuju panonsku Hrvatsku te Baranju i grad Zagreb. Kako je navedeno u Objavi zahtjeva za registraciju naziva, u ovom se području tradicionalno uzgajaju svinje, što je posljedica geografsko-klimatskih specifičnosti to jest bogatstva šumskih i pašnjačkih površina te povoljnih klimatskih uvjeta za proizvodnju žitarica koje su, uz krmiva i šumske plodove, osnova prehrane svinja.
Kvaliteta i svojstva mesa ove pasmine su, pored genetske osnove i prehrane, rezultat dužeg trajanja tova i slobodnog kretanja pri ispaši, koje jača mišićna vlakna te mesu daje tamniju boju zbog boljeg protoka krvi u mišićima. Meso zahvaljujući tome posjeduje kvalitetu zadržavanja mesnog soka i ima veći udio intramuskularne masti, što mu daje „mramoriran” izgled te doprinosi njegovoj sočnosti i mekoći nakon termičke obrade.
Tradicija konzumiranja prasetine i svinjetine u kontinentalnoj Hrvatskoj vezana je uz obilježavanje blagdana, proštenja i obiteljskih svečanosti. Uz navedeno, svinja ima i simboličko značenje: zbog njene navike da rilo gurne u zemlju i ruje prema naprijed, lokalno ju stanovništvo smatra simbolom sreće i napretka. Zbog toga je pečena prasetina tradicionalno jelo na hrvatskom stolu pri ispraćaju stare i dočeku nove godine.
Sustav kvalitete EU-a teži zaštititi proizvode i njihove jedinstvene karakteristike povezane sa zemljopisnim podrijetlom te tradicionalnim umijećem i vještinama. Oznake zemljopisnog podrijetla utvrđuju intelektualno vlasništvo i imaju sve važniju ulogu na tržištu Europske unije i svijeta. Uz zaštitu zemljopisnog podrijetla neprehrambenih odnosno obrtničkih i industrijskih proizvoda, zaštita zemljopisnog podrijetla prehrambenih proizvoda EU-a predstavlja važan mehanizam podrške gospodarstvu urbanih i ruralnih, a posebno slabije razvijenih područja, štiteći tradicionalna i obrtnička zanimanja, stvarajući nova radna mjesta i privlačeći turiste. Uz to, mikro, malim i srednjim poduzećima to jest obrtima olakšava izlaz na domaće i inozemno tržište, čini ih konkurentnijima te im pruža višu razinu zaštite u borbi protiv krivotvorenih proizvoda, posebno na internetu. Stoga prilikom stavljanja na tržište, proizvod „Meso crne slavonske svinje” mora imati istaknut logotip, ime proizvođača i znak zaštićene oznake izvornosti.
Popis zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla nalazi se u bazi podataka eAmbrosia te na portalu GIview.