Europska komisija dodaje još jedan proizvod od svinjskog mesa iz Hrvatske u registar zaštićenih oznaka izvornosti

18.12.2023
Europska komisija jučer je u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) Provedbenom uredbom  dodala naziv „Meso crne slavonske svinje”. Ovaj je naziv time uvršten na popis 1680 zaštićenih oznaka izvornosti poljoprivrednih proizvoda.

„Meso crne slavonske svinje” je proizvod dobiven od svinjskog mesa pasmine crne slavonske svinje (takozvana Fajferica), a njegova kvaliteta proizlazi iz genetske osnove, načina uzgoja te znanja i iskustva lokalnog stanovništva. Područje uzgoja ove pasmine obuhvaća kontinentalnu Hrvatsku, konkretno 13 županija koje uključuju panonsku Hrvatsku te Baranju i grad Zagreb. Kako je navedeno u Objavi zahtjeva za registraciju naziva, u ovom se području tradicionalno uzgajaju svinje, što je posljedica geografsko-klimatskih specifičnosti to jest bogatstva šumskih i pašnjačkih površina te povoljnih klimatskih uvjeta za proizvodnju žitarica koje su, uz krmiva i šumske plodove, osnova prehrane svinja.

Kvaliteta i svojstva mesa ove pasmine su, pored genetske osnove i prehrane, rezultat dužeg trajanja tova i slobodnog kretanja pri ispaši, koje jača mišićna vlakna te mesu daje tamniju boju zbog boljeg protoka krvi u mišićima. Meso zahvaljujući tome posjeduje kvalitetu zadržavanja mesnog soka i ima veći udio intramuskularne masti, što mu daje „mramoriran” izgled te doprinosi njegovoj sočnosti i mekoći nakon termičke obrade.

Tradicija konzumiranja prasetine i svinjetine u kontinentalnoj Hrvatskoj vezana je uz obilježavanje blagdana, proštenja i obiteljskih svečanosti. Uz navedeno, svinja ima i simboličko značenje: zbog njene navike da rilo gurne u zemlju i ruje prema naprijed, lokalno ju stanovništvo smatra simbolom sreće i napretka. Zbog toga je pečena prasetina tradicionalno jelo na hrvatskom stolu pri ispraćaju stare i dočeku nove godine.

Sustav kvalitete EU-a teži zaštititi proizvode i njihove jedinstvene karakteristike povezane sa zemljopisnim podrijetlom te tradicionalnim umijećem i vještinama. Oznake zemljopisnog podrijetla utvrđuju intelektualno vlasništvo i imaju sve važniju ulogu na tržištu Europske unije i svijeta. Uz zaštitu zemljopisnog podrijetla neprehrambenih odnosno obrtničkih i industrijskih proizvoda, zaštita zemljopisnog podrijetla prehrambenih proizvoda EU-a predstavlja važan mehanizam podrške gospodarstvu urbanih i ruralnih, a posebno slabije razvijenih područja, štiteći tradicionalna i obrtnička zanimanja, stvarajući nova radna mjesta i privlačeći turiste. Uz to, mikro, malim i srednjim poduzećima to jest obrtima olakšava izlaz na domaće i inozemno tržište, čini ih konkurentnijima te im pruža višu razinu zaštite u borbi protiv krivotvorenih proizvoda, posebno na internetu. Stoga prilikom stavljanja na tržište, proizvod „Meso crne slavonske svinje” mora imati istaknut logotip, ime proizvođača i znak zaštićene oznake izvornosti.

Popis zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla nalazi se u bazi podataka eAmbrosia te na portalu GIview.

Kontaktirajte nas
* - obavezna polja